Ekologiset raketit

Muovin ja mikromuovin päätyminen luontoon ilotulitusraketeista on ollut yksi huoli. Rakettikeiun rakettien muoviset kärjet korvataan täysin biohajoavalla materiaalilla.

Muutaman intensiivisen vuoden etsinnän jälkeen Rakettikeiu löysi suomalaisen start upin, Sulapac Oy:n, jonka puukomposiitista valmistama materiaali sopii täydellisesti ilotulitteisiin. Raketin rakenteessa kärjeltä vaaditaan tietty lujuus ja siksi muoville korvaavaa ainetta on ollut hankala löytää.  

Korvaamme nyt joulukuussa 2019 Rakettikeiun rakettien muoviset kärjet Sulapacin täysin biohajoavalla mikromuovittomalla materiaalilla. Kärki maatuu luonnossa samassa ajassa kuin vastaavan kokoinen kappale puuta. Komposiitti on valmistettu puusta ja kasvipohjaisista sidosaineista. Se biohajoaa kokonaan eikä jätä mikään mikromuovia luontoon ja on 100% biopohjaista. Komposiitti täyttää eurooppalaisen elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien lainsäädännön vaatimukset. Komposiitti on lujuus ominaisuuksiltaan erittäin vahvaa ja soveltuu rakettiin täydellisesti.

Mikromuovittomassa ilotulitusraketissa on mahtava vientipotentiaali, ja ensi vuoden tavoitteet ovat sadoissa miljoonissa kappaleissa. Toivotaan, ettei Suomen eduskunta nyt kiellä ilotulitteita, kun niihin on juuri löydetty edistyksellinen, biohajoava materiaali, jolla voidaan korvata aikaisemmin perinteisestä muovista valmistettuja komponentteja. Kuvassa on vanha muovinen ja uusi biopohjainen raketin kärki. Niitä erottaa vain se, että Sulapacin materiaalista tehty maatuu kokonaan.